2015. február 28., szombat

Búcsú Michele Ferrero-tól




Michele Ferrero 89 éves korában halt meg. Ő volt Olaszország leggazdagabb embere. És, hogy mi tette gazdaggá? Hát elsősorban a majdnem mindenki által imádott Nutella.
Egy kis történelem:
Michele Ferrero édesapjától, Pietrótól vette át az északnyugat-olaszországi Piemonte tartományban, Alba városában 1946-ban alapított családi cukrászcéget, amelyet az olasz ipar egyik példaképévé fejlesztett. A cég az egész világon elterjedt termékekkel hódította meg az édességipari piacot: a legismertebb Ferrero-termékek között van a Mon Cheri (1956), a Nutella (1964), a Kinder csokoládé (1968), a Tic Tac (1969), a Kinder-tojás (1974), a Ferrero Rocher (1982). A Ferrero legsikeresebb termékének a Nutella mogyorókrém számít, amelyből évente 350 ezer tonnát gyártanak.

Michele Ferrero Olaszország leggazdagabb embere volt, a világon a 30. a Bloomberg gazdasági hírügynökség 2014-es adatai szerint. A Ferrero a világ 53 országában 34 ezer embert foglalkoztat. A céget 2011 óta Michele fia, Giovanni vezeti.
Amikor én kisgyerek voltam, nem lehetett kapni csak egészen kis gyufásdoboznyi méretű csomagolásban ezt a finomságot. Még arra is emlékszem, hogy 4 Ft volt az ára. Az ujjunkkal kapirgáltuk ki a dobozból, hogy egy cseppje se menjen kárba… Aztán Nyugat-Németországból kaptam az első ÜVEGGEL belőle. Azt hiszem, az nem tartott sokáig, kanállal ettem az ínyencséget. A mai napig nagyon szeretem, amikor krónikus csokoládé hiányban szenvedek, mindig segít egy-két kanálka Nutella.
Hát, most Michele emlékére és magunk örömére sütöttem ezeket a finom Nutellás párnácskákat.

Marcipános, mandulás almás morzsasüti

Amikor itthon volt a lánykám, ő kért morzsasütit, vagyis crumble-t. Most egy turbózott változatát csináltam meg. Töredelmesen bevallom: nem vagyok oda az almás süteményekért, egy-két kivételtől eltekintve. De ez valami mesésen finom lett a vaníliaszósszal a tetején. A fotó egyáltalán nem szép, de legalább vissza sem adja azt, hogy mennyire ínycsiklandó édességről van szó... Mégis felteszem, mert érdemes megcsinálni!
Hozzávalók: 4-5 savanykás alma,5 dkg kristálycukor, 1 mkk őrölt gyömbér, 1 tk őrölt fahéj, 10 dkg őrölt mandula, 10 dkg liszt, 8 dkg cukor, 10 dkg vaj, 5 dkg marcipán
Vaníliaszószhoz: 3 tojássárgája, 2 dkg étkezési keményítő, 5 dkg cukor, 4 dl tej, fél rúd vanília
Az almákat meghámozzuk, magházukat kivágjuk, nyolcadoljuk, felszeleteljük. Összekeverjük 5 dkg cukorral és a fűszerekkel, majd egy kivajazott tűzálló tálba tesszük. Betoljuk a 200 fokra kapcsolt, de még hideg sütőbe, és kissé előpároljuk.  Ezalatt elmorzsoljuk a vajat a cukorral, a lisztekkel, a mandulával és a lereszelt marcipánnal. Az alma tetejére szórjuk egyenletesen, és visszatoljuk a sütőbe addig, míg szépen meg nem pirul a teteje. Melegen, langyosan és hidegen is nagyon finom lesz! Különösen házi vaníliaszósszal. Amit a következőképp készítünk: A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, csomómentesre keverjük a keményítővel, és felöntjük a tejjel. A vaníliarudat felhasítjuk, a magjait hozzáadjuk, és a hüvelyét sem dobjuk el: belefőzzük a szószba. Az egészet elkezdjük melegíteni, közben folytonosan kevergetjük. Nem forraljuk, csupán besűrítjük. (forrás Mindmegette)

2015. február 14., szombat

Be my Valentine!

Nekünk nem szokatlan a Valentin nap. Kanadában rendszeresen megünnepeltük. Nem kifejezetten a szerelmesek ünnepe, mindenki, aki szeret valakit, apróságokkal lepi meg ezen a napon. Így természetes, hogy a gyerekeimet minden évben meglepem valami aprósággal és persze a zuramat is :)  Úgyhogy ennek megfelelően Valentin napi reggelit készítettem:


Délutánra pedig a GoodFood receptje alapján csináltam meg ezt a süteményt. Ehhez hasonló készült karácsonykor csillaggal a közepén. Nem figyeltem arra, hogy a szíveket fejjel lefelé állítsam a tésztába, mivel amikor kifordítom, akkor az alja lesz a teteje. Na, majd legközelebb. :)


2015. február 6., péntek

Őrülten jó articsóka saláta

Tényleg őrülten jó! :) Mint ahogy azt Őrülten jó ételek blogjában is sejteni véltem... Az úgy volt, hogy volt egy üveg articsókám, amivel fogalmam nem volt, hogy mit kezdjek. És akkor szembejött velem ez a recept. Hát, nagyon finom! :) Üde, mégis laktató saláta, tökéletes vacsora volt.


21. blogkóstoló

Ezúttal Márti vállalta magára, hogy lebonyolítja a blogkóstoló 21. fordulóját. Megint szerencsém volt, egy számomra kevéssé ismert blogot kaptam.  Rendes csajok alkotásai oldalán a Svéd citromtorta lett a nyerő. Bár inkább ez egy könnyű sütemény, mint torta, bár lehet, hogy azért mert kisebb formákban sütöttük meg.
A blogos sok finomság van, érdemes böngészni, szerintem én is gyakori vendég leszek ott! :)