2014. február 28., péntek

Újra macaron

Van egy tüneményes kolléganőm, aki próbálkozik már egy ideje a macaron sütéssel. Csakhogy eddig még nem sikerült neki. Próbáltam már mindenféle módon segíteni, de valahogy mégsem jött össze. És most megkért, hogy süssek neki. Lehetőleg levendulást és csokisat. Így tegnap, az ügyeletem utáni szabad napomon megsütöttem a kívánt macaronokat. Sütöttem már ennél szebbeket is, azt hiszem az volt most a baj, hogy nem daráltam még finomabbra a  mandulát és a porcukrot. De az íze és az állaga tökéletes lett. Volt is nagy öröm! :)


2014. február 25., kedd

Kenyérlángos magyarosan igen gazdagon

Holnap ügyeletes leszek... Ez azt jelenti, hogy reggeltől reggelig dolgozom. És bizony csak éhes leszek közben. Így ma, amikor hazaértem, nekiálltam ennek a kenyérlángos-féleségnek. Van rajta minden földi jó. Az én drága kisfiam és a kedvese, valamint a lányom is nagy élvezettel esett neki.:) Szerencsére azért maradt az ügyeletre is :) Két fotót mutatok róla, az egyik megpakolva sajt nélkül:

A másik pedig sajttal megszórva:
Megsülve nem fotóztam le, mert már este van és szerintem így szebb a fotón...
Elkészíteni egyáltalán nem bonyolult. Megfőztem puhára két kisebb krumplit. Meghámoztam és még forrón áttörtem. 3 dkg élesztőt 1 kk cukorral 2 dl langyos vízben felfuttattam és összedolgoztam a langyos krumplival, 50 dkg liszttel, 2 kk sóval, 2 ek joghurttal, 2 ek kacsazsírral, majd egy jó órát letakarva hagytam kelni. Közben felaprítottam a feltétet. A megkelt tésztát belenyomkodtam a kizsírozott tepsibe, tetejét lekentem a nyáron eltett pizzaszószommal. És elkezdtem rakni: 25 dkg felcsíkozott tarját, 1 szép nagy szál felkarikázott paraszt kolbászt (csípőset), 20 dkg szeletekre vágott gombát, 3 fej lilahagymát, 2 kápia paprikát és két erős paprikát, valamint kb. 25-30 dkg koktélparadicsomot. A végén megszórtam reszelt sajttal és 180 fokos sütőben fél óra alatt megsütöttem.

2014. február 24., hétfő

Zselés

Nálunk nagy kedvenc ez a sütemény, főként a lánykám imádja. Ha elkészül, akkor folyamatosan rájárunk, így egy napnál még nem nagyon élt meg többet. Ezt vittem tegnap a blogger találkozóra. Bár a lánykák csak a szájukat húzogatták, amikor előzőleg beszéltem róla, na de aztán mégis sikere lett!

Hozzávalók: 30 dkg porcukor, 25 dkg margarin, 4 tojás, 4 dkg kakaópor, 10 dkg mazsola, 1 dl rum, 50 dkg darált keksz, 4 csomag zselés cukor, 10 dkg dió
Először a mazsolát beáztatjuk a rumba. A porcukrot a margarinnal, a tojásokkal, a kakaóval és a mazsolával összekeverjük. Hozzáadjuk a rumot, amiben ázott a mazsola, a kekszet, az apróra vágott cukorkát és a durvára vágott diót. A masszát nedves celofánba tesszük, és rudat formálunk belőle. Én őzgerincbe tettem folpackot és abba simítottam. Egy napig hagyjuk a hűtőben pihenni. Másnap leszedjük róla a fóliát, én csokival bevontam, de anélkül is finom.

2014. február 23., vasárnap

Blogger találkozó 2014. február 23. Lugas étterem

Már voltam egy ilyen találkozón, most mentem el a másodikra, de most már, mint "törzstag". És meg kell mondanom, szuper dolog ebbe a csapatba tartozni! :) Imádni való, helyes csajszikkal buliztunk egy nagyon jót. Mindenki hozott valami finomságot - ahogy egy ilyen eseményen a gasztrobloggerektől már csak elvárható... Barátnőim: Dina, Marka, Györgyusz, Era alkották a társaság magját. Velünk volt Marisz (Tortafüggő Marisz), Juci (FromJuci), Linda (KonyHalál), Zsuzsi (Fehér falat), aki Debrecenből utazott fel, hogy megismerjen bennünket, Ági (Tetovált lány) és akinek külön örültem, Praliné Zsuzsi. Azt itt most nem írom le, hogy miért örültem neki külön, azt ő tudja! :) Hihetetlen sokat nevettünk. Ahogy Marka tud kacagni, úgy kevesen tudnak! Az ember már attól nevet, hogy ő nevet. Különösen, hogy megitta a kokainos kávéját! :DDDD Persze ne értsd szó szerint Kedves Olvasó, csak a pincér srác véletlenül ezt mondta. Igazából nem tudom mit akart ajánlani, de kokainos kávé lett belőle. Hát dőltünk jobbra is, balra is. Györgyusz (Csak mert szeretem) "randizott" egy Michelin chef-el, akit Juci azonnal le is csapott a kezéről, ezért megbeszéltük, nemsokára Párizsba megyünk GBT-re. Mindannyian örültünk, hogy Mariszt sikerült kicsit felráznunk, mert elmondása szerint mostanában nincs csúcs formában. Dina pedig csak annyira volt "lökött", amennyire tőle azt megszoktuk és mondhatom, el is várjuk! :) Era pedig mindehhez a karmester, az ő "visszafogott stílusában! :) Hogy ÉN mit kerestem ezek között... :D

Ezen az első képen szushi van és egészen különleges bonbonok: kapros, gyömbéres, meggyes (azt hiszem)

Spenóttekercsek krémsajtos lazaccal töltve
 Nem tudom, ennek pontosan mi a neve, de nagyon finom és krémes csokoládés, kekszes rúd.

Pilóta kekszek
 
Ez pedig a Zselés, amit én vittem a mohás trüffelek mellett.

Dina készítette ezeket a mesésen finom Mozart mini-tortákat
 Kolbászok és szalámik. Többségük édes, ám van köztük igazi is...
 Linda gyönyörűséges rózsái, török édesség
 Juci süti-nyalókái.
 Praliné Zsuzsi tökéletes macaronjai és bonbonjai, valamit csoki-nyalókái

 A kacskaringós süti nyalókát muszáj volt megörökíteni, hiszen az nekem készült. A mohás trüffel mellé kaptam a páfrányos süti nyalókát! :)
 Ez a finom gombás-sonkás torta még langyos volt, amikor megérkezett
Marka is alkotott: bárányhúsos hasé és karamelles kekszek mellett számomra mindent vitt a csokoládés bacon...
 és a díszes csapat különböző szögekből fotózva...



Meyer citromos-mákos trüffel

Praliné Zsuzsi a bonbongyártás királynője és mint oly sokaknak, nekem is ő az etalon. Persze az esetek többségében csak sóhajtozom a csodaságai láttán, de eldöntöm, hogy én úgysem tudom reprodukálni a finomságokat.  Ez a trüffel egyszerűnek tűnt, így neki is álltam. Ahogy a recept is írja, ehhez Meyer citromos porcukor kell. Ennek gondosan neki is álltam, szépen betettem szárítani a sütőbe, majd csak egy kicsit nem figyeltem rá és szépen el is égettem az egészet. Na, eldurrant az agyam és azon nyomban nekiálltam egy következő adagnak úgy, hogy a sütő ajtaját kitámasztottam egy fakanállal és nem mozdultam el mellőle. És így már szép aranyszínű maradt a citromhéj. És ez lett belőle:



Arany durbincs fűszerekkel sütve

Hetekkel ezelőtt Gizi alias Évi tette fel ezt a receptet. Nos, azóta hajkurászom az arany durbincsot. Most végre találtam. Nem túl olcsó hal-féle, de nagyon finom. Ahogy általában sok családban, nálunk is kevés hal fogy (sajnos). Így nagyon örültem a receptnek, mert éreztem, hogy ezt nálunk mindenki szeretni fogja...


Két csinos kis durbincsot vettem. Meglocsolgattam citromlével, sóztam és hal-fűszerrel beszórtam. Mindkettő hasába tömködtem csokorba fogva kakukkfüvet, petrezselymet és koriandert. Sütőpapírral bélelt tepsit meglocsoltam egy kevés olívaolajjal, rátettem a halakat, megszórtam színes borssal és még megspricceltem olívaolajjal. Majd ment be a 180 fokos sütőbe. Nem kellett több neki, mint fél óra. Ezt a halat bármikor szívesen megeszem azt hiszem! :)

2014. február 22., szombat

Moha trüffel

Hát, a nevét én a kinézete után adtam. Hivatlaosan Katuci-konyha nevezte el Narancsos-pisztáciás trüffelnek. Nagyon-nagyon finom. Gazdag ízbomba, amiből nem is nagyon szabad sokat betolni. Holnap lesz gasztroblogger találkozó, arra készítettem.


Itt a receptje, ami Katuci oldalán is megtalálható:

Hozzávalók (80-90 db-hoz): 10 dkg 60-70%-os kakaótartalmú étcsokoládé, 0,75 dl 30%-os zsírtartalmú tejszín , 1 kezeletlen narancs reszelt héja, 15 csepp narancs esszencia (elhagyható) , 2,5 dkg golden syrup / méz , 1 dkg puha vaj
a burokhoz: 20 dkg 60-70%-os kakaótartalmú étcsokoládé, 5 dkg finomra darált pisztácia, 1 tk. matcha tea por (elhagyható) , 1 tk. porcukor
 A tejszínt felforraljuk a sziruppal vagy mézzel, a narancshéjjal és az esszenciával. Félretesszük hűlni. Közben az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk. A már nagyjából 40 fokra hűlt tejszínt 3-4 részletben az olvasztott csokoládéhoz keverjük. Hozzáadjuk a puha vajat is és egy botmixer segítségével simára keverjük. 3-4 órát pihentetjük, újra átkeverjük, majd habzsákból sütőpapírral bélelt tálcára adagoljuk a krémet apró halmokba. 8-12 órára hűtőbe tesszük.

A darált pisztáciát, a matcha teát és a porcukrot aprítógépben finom porrá dolgozzuk össze.

A csokoládé háromnegyed részét vízgőz fölött megolvasztjuk, majd a tál alját megtörölve levesszük a gőzről. Hozzáadjuk a maradék egynegyed, nagyon finomra vágott csokoládét, teljesen simára keverjük. A kis trüffelgolyókat mártó- vagy sima villa segítségével megmártjuk az olvasztott csokoládéban, alaposan lecsepegtetjük és meghempergetjük a pisztáciában. Néhány perc alatt megszilárdul az így kapott burok. A csokoládé hőmérsékletét tartsuk 31-32 fok között, ha szükséges néha keverjük át vízgőz fölött.

Én annyit módosítottam rajta, hogy a végén csak egy pár szemet mártottam csokoládéba, aztán felhagytam ezzel. Maguk a golyók nem kőkemények, így mártás nélkül is szépen meg tudtam forgatni őket a matcha-teás keverékben.

2014. február 20., csütörtök

Brokkoli krémleves

Szeretem a brokkolit, mégis valahogy ritkán kerül az asztalra. De ma nagy kedvet kaptam egy finom krémleveshez. Két nap szabadságon vagyok és a család is örül mindenféle levesnek


Elkészíteni nagyon egyszerű: 1 nagy fej krumplit meghámoztam, felkockáztam. Hozzáadtam a brokkolirózsákat, felengedtem vízzel. Enyhén megsóztam és fedő alatt puhára főztem. Ekkor lehúztam a tűzről, botmixerrel turmixoltam. Beletettem egy áttört gerezd fokhagymát, ízesítettem őrölt borssal, szerecsendióval és egy kis ételízesítővel. Hozzáöntöttem 2 dl főzőtejszínt. Visszatettem a tűzre és egyszer összeforraltam. Közben egy zsemlét felkockáztam és kevés olajon pirosra sütöttem. Ezt adtam hozzá levesbetétnek.

2014. február 16., vasárnap

"Cacciatore"

Bizonyára nem autentikus recept. Barátnőm elmondása és némi "nyomozás" után kombináltam össze ezt a receptet. Nagyon finom ebéd kerekedett ki belőle!


5-6 szelet bacont felcsíkoztam kisebb darabokra és pár ek olívaolajon kisütöttem. Egy jó nagy fej fehérhagymát félkarikákra vágtam és megdinszteltem a baconon. Hozzáadtam 3 gerezd felaprított fokhagymát és 6 csirke felsőcombot, amit kicsontoztam és csíkokra vágtam. Egy jó nagy sárgarépát felcsíkozva szintén, 1 kápia paprikát csíkokban, 8 olajban eltett aszalt paradicsomot csíkozva. Sóztam-borsoztam, ment bele 1 babérlevél, oregánó, kakukkfű, chilipehely. Felöntöttem bő 1 dl fehér borral és betettem a sütőbe kb. 40 percre. Kifőztem a tagliatelle-t. A raguhoz vegyítettem 15 dkg mascarponét és még egyszer összeforraltam. És kész is!

Kókuszos álom - avagy Bounty szelet házilag

Ezzel a recepttel Gabi hülyítette meg a bloggerek jó részét... Én sem maradhattam ki. Tegnap éjjel egyfolytában ennek a finomságnak a fotózásáról álmodtam. Érdekessége az emlékkönyv, ami a fényképeken szerepel. Igen régi, az én dédnagymamámé volt. Ez az emlék-beírás 1894. október hó 4-én (így van leírva) készült. Maga az emlékkönyv egy valaha rózsíszínű bársony könyvecske, igen nagy becsben tartom..




2014. február 15., szombat

Kakaós csomók reggelire vagy csak úgy :)

A házi pékség nagy kedvenc a gasztro-bloggerek világában. Időről időre feltűnik egy-egy újabb recept, amit aztán zsinórban szinte mindenki elkészít. Hát, ez a kakaós csomó is valami ilyesmi. Ráadásul a receptet nem is blogban, hanem egy FB-os csoportban leltem.


Valentin nap megkésve

Na, nehogy már én kimaradjak! :D Tegnap nem volt energiám semmit sütni/főzni... A zuramnak hoztam szív-alakú dobozba csomagolt málnát én meg kaptam egy doboz Merci csokit (köszöni, hogy vagyok neki :P)
Ma viszont itthon van mindkét gyermekem és ezért egy kicsit ünnepivé varázsoltam a spenótot. (ami tárgyesetben is szerintem spenót :D) Ennél a spenótnál finomabbat én még sehol nem ettem! :) Kata barátném receptje és leírása szerint készítettem és változtatás nélkül adom közre a receptet, mert én marha jól szórakozom mindig, amikor elolvasom! :)

Két doboz (fél kiló) spenótot béraktam a lábosba. mikor már kiolvadt zúdítottam hozzá 4 dl tejszínt, sóztam, borsoztam (nem durván). Előtte beáztattam két zsömlét tejbe. A végén még öntöttem hozzá egy kicsit, amit már nem szívott be. Csináltam 2 ek liszttel egy rántást, amikor színe van, jó sok fokhagymát belenyomtam, aztán felöntöttem a ledarált bőven tejes zsömlével (a zsömit előtte ledaráltam, de ha valakinek úgy teccik, elég ha kézzel összetrutyizza, vagy turmixolja, vagy, ami teccik) Aztán ezt béborítottam a spenótba oszt felforrt (közben randa ződeket köpködött), oszt kész

2014. február 14., péntek

Lemon curd Meyer citromból

Az úgy volt, hogy a Facebook-on a gasztrós lányokkal sokat beszélgettünk és beszélgetünk a Meyer citromokról. Én azonban még soha nem találkoztam vele. Erika barátném megszánt és vett nekem egy kilót. Gyorsan Lemon curd-öt csináltam belőle. Nem az első próbálkozásom, mindig is nagyon ízlett, de ezzel a citrommal tényleg különlegesen finom! :)


2014. február 11., kedd

Imádom a konyhai kütyüket!

Szeretném a figyelmetekbe ajánlani egy nagyon édes barátnőm oldalát. Én is előszeretettel "vadászom" itt jobbnál-jobb cuccokra! :)
Hol van az már, amikor egy cipő, vagy póló hozott lázba... Ma már egy késtől is begerjedek! :)))))

http://gourmandiawebaruhaz.unasshop.eu/http://gourmandiawebaruhaz.unasshop.eu/



2014. február 8., szombat

Hamburger - a megunhatatlan

És tényleg nem tudjuk megunni! Jó, túl sokszor nem készül, de amikor asztalra kerül, mindig osztatlan a sikere! Most a húsban van egy kis jalapeno paprika és a hozzá készült mártás is kissé csípős. A zuram nem rajong a csípős ételekért, de ebből szerintem bűn lett volna kihagyni! :) A hamburger zsemlét nem én sütöttem, ez mondjuk látszik is az állagán...


A világ szerintem legfinomabb túrós süteménye Erzsikétől

Erzsike, a férjem jobb keze volt az OTSH-ban. Ő sütötte rendszeresen ezt a süteményt és már akkor tudtam, hogy ezt meg kell tanulnom! A tésztájával most is megszenvedtem, mint minden alkalommal és ilyenkor nagyon csúnyákat mondok! :) De amikor elkészül és másnap felvágom, akkor az összes haragom elszáll. Mert ez a sütemény mindenért kárpótol! :)


Füstölt makrélás kence

Vettem egy szép füstölt makrélát tegnap és volt itthon még mascarponém, így adódott a mai reggeli:

2014. február 7., péntek

Paradicsomos-zöldséges raguleves

Szabadnapos vagyok ma és nagyon nemszeretem idő van... Borzalmas már ez a ködös szürkeség. Ilyenkor jól esik egy finom, tartalmas leves.



2014. február 4., kedd

Ananásznyárs Garam-Masalával és mentás-citromos joghurttal

Ez a recept Spanyolországból érkezett, Judittól. Judit - egykori kiváló asztaliteniszezőnőnk - Barcelonában él és különleges ételeket szokott megosztani a Facebook-on. A fotói szintén csodálatosak én pedig igyekszem azon nyomban elkérni a receptjeit. Ez az ananásznyárs azonnal megragadta a fantáziámat és alig vártam, hogy az ehhez vásárolt ananász kellően beérjen. A receptje nagyon egyszerű:

2014. február 2., vasárnap

Kávés macaron

Az utóbbi két próbálkozásom teljes kudarccal végződött. Nem tudok rájönni, hogy mitől függ, hogy egy macaron jól sikerül, vagy nem... Ennek már féltem nekiállni, de most sikerült! Viszem is Édesapámnak! :)
A recept alapvetően egyáltalán nem bonyolult...

2014. február 1., szombat

Cukros-fahéjas tekercs csokoládéval töltve

Ezzel a péksüteménnyel picit csaltam! :) Limaránál található az eredeti recept. A csalás abból áll, hogy láttam ezt már gyönyörű vaníliás töltelékkel és eredetileg úgy is készítettem volna. Viszont a Somlói készítéséből kimaradt jócskán csokoládékrém, így azt használtam fel. Sülés közben azonban kicsit kifolyt. De nagyon finom! :)

Korhelyleves húsgombóccal és nagyon gazdag Somlói galuska

Szeretjük a leveseket. Főként a "zuram", így ma Adélnál talált korhelylevest készítettem húsgombóccal. A Somlói pedig tényleg különleges és még története is van...

 Hozzávalók: 50 dkg savanyú káposzta, 50 dkg darált hús, két marék rizs, 2 hagyma, 1 tojás, olaj, 1 ek liszt, só, bors, pirospaprika, borsikafű, tejföl

Ismerjük meg egymást - felhívás

Új játék indult útjára a gasztroblogger társadalomban, amelyben a feladat mindössze annyi, hogy belinkeljük azt, aki minket kért fel, és mi pedig elárulunk magunkról 7 olyan dolgot, amit eddig esetleg az olvasók, társaink nem tudtak, tudnak rólunk. Ezt követően kijelölünk 7 bloggert, akikre kíváncsiak vagyunk.
Mivel a játék már megy egy ideje, így kaptam két felkérést is. Mindkét felkérőm nagyon kedves a szívemnek! :)  Lilla az egyik, aki úgy került hozzám közel, hogy a karácsonyi ajándékozós blogger játékon én őt kaptam. :)
A másik, aki felkért erre a játékra, imádott barátnőm Marka. Markával egészen különlegesnek mondanám a barátságunkat, nagyon közel került hozzám,  tündéri, kedves, végtelenül jószívű leányzót ismertem meg személyében. Na jó, mielőtt mesértődik (mert olyan ám!) :D egyáltalán nem leányzó, de hozzám képest mindenképp!
Szóval, akkor a felkérésnek eleget téve:

1. Talán már leírtam régebben: Sherpakonyhája nevét Sherpa kutyámról kapta, aki tavaly nyár óta (egészen pontosan 2013. július 5) nincs velünk! :( Hiánya ma is égető, nincs nap, nincs óra, hogy ne jutna eszembe, hogy ne emlegetnénk. Hiszen 18 évet élt velünk, azért ez nem kevés...


Aszalt paradicsomos vaj

Kedvenc Bloggerinám tette közzé ezt a finomságot tegnap. Hát, sokáig nem vártam...